top of page

Wat is die brok in mijn keel?! Het GLOBUSGEVOEL

Auteur: Mariëlle Dortmans | Een blog over het globusgevoel, waar het vandaan komt en wat kun je er tegen doen.


Ken je dat gevoel, dat wanneer je een aangrijpende film aan het kijken bent, het naar je keel kan grijpen? Dat je als het ware een brok in je keel hebt? Of wanneer je iets ergs meemaakt en het voelt alsof je niet kan praten omdat al die emotie zich in je keel verzamelt? Of juist wanneer je voor langere tijd gestrest bent en het misschien niet eens doorhebt, maar wel dat rare gevoel in je keel voelt? Dat zou dan het globusgevoel kunnen zijn.


Globusgevoel is over het algemeen onschuldig van aard en naar schatting krijgen jaarlijks zo’n 10.000 mensen in Nederland te maken met een globusgevoel. Het hebben van een globusgevoel kan bij iedereen voorkomen, maar in de praktijk komt het vooral voor bij jongvolwassenen en iets vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Globusgevoel wordt weleens omschreven als het gevoel alsof er een band of hand om je keel zit, of dat er een graatje of korreltje in de weg zit. Meestal wordt het omschreven als het hebben van een brokgevoel in de keel. Meestal is dit gevoel net achter of aan de zijkant van het strottenhoofd te voelen.


Het slikken kan door het globusgevoel bemoeilijkt worden, de stem kan hees gaan klinken, je kan last hebben van kriebelhoest en het ademen of slikken kan daardoor soms moeizaam verlopen. Je zou je kunnen afvragen of het globusgevoel onder de tak van slikstoornissen valt, maar dit is niet het geval. Al zou dat geen gekke gedachte zijn aangezien het slikken soms moeizaam en vervelend kan zijn. Zeker als je nagaat dat een mens ongeveer 600 keer slikt op een dag om te eten, drinken en om speeksel door te slikken. Als je dan continu een brok in je keel voelt, dan is dat natuurlijk heel erg vervelend. Wanneer er (door de KNO-arts) geen lichamelijke afwijkingen te vinden zijn bij de klacht, dan is er sprake van een globusgevoel.


Maar wat is dan de oorzaak van het globusgevoel? Dat is een lastige vraag want er kunnen namelijk heel veel oorzaken ten grondslag liggen aan het hebben van een globusgevoel. En iedereen is anders, dus bij iedereen kan het ook weer een andere oorzaak hebben. Soms zelfs meerdere oorzaken tegelijk.


Het onder invloed zijn van psychische of emotionele stress staat hoog in de lijst van mogelijke oorzaken. Mensen die gevoelig zijn voor stress en spanningen zullen eerder last krijgen van de symptomen van globusgevoel.Een andere oorzaak kan te te veel spierspanning is bij het keelgebied of de slokdarmingang zijn. Verder kan onder andere het hebben van een allergie, verkeerd stemgebruik, een vergrote schildklier, slijtage van de halswervels, allergieën, maagzuur en in zeldzame gevallen het hebben van kanker een globusgevoel veroorzaken.

Bij een onschuldig globusgevoel is er lichamelijk/anatomisch dus eigenlijk niets mis en dit is bij de meeste mensen het geval.



“Over het algemeen is een brokgevoel onschuldig

en heeft de oorzaak vaak met stress of emotie te maken.

En dat kan verholpen worden!”


Wat kun je zelf doen wanneer je voor korte tijd last hebt van een globusgevoel?

Vaak kan het globusgevoel verlicht worden door wat te eten, te drinken of te huilen. Ook kan gapen verlichting geven. Dan beweegt het strottenhoofd omlaag, waarbij de spiergroep die zich normaal aanspant tijdens het spreken en slikken zich ontspant.

Wat kun doen wanneer je voor langere tijd last hebt van een globusgevoel?

Wanneer je langer dan één maand of herhaaldelijk een brokgevoel hebt, met name als je de brok in de keel voelt tijdens het eten, als je stem hees of schor klinkt en je oorpijn hebt, kun je het beste de huisarts raadplegen.


Het kan zijn de huisarts je doorverwijst naar een KNO-arts voor nader onderzoek. Wanneer bij de KNO-arts blijkt dat er anatomisch niets aan de hand is, kan de KNO-arts je doorverwijzen naar de logopedist.


Logopedie

De logopedist kan spanningen weghalen in het keel- en halsgebied door bijvoorbeeld het geven van strottenhoofdmassages (manuele facilitatie van de larynx). Hierdoor worden de spieren die te gespannen zijn rondom het strottenhoofd meer in ontspanning gebracht. Deze gespannen spiertjes zijn vaak de boosdoener van het globusgevoel. Vaak merk je na één strottenhoofdmassage meteen een groot verschil. Om ervoor te zorgen dat het globusgevoel ook daadwerkelijk wegblijft is het verstandig om wat vaker een strottenhoofdmassage te nemen, zodat het strottenhoofd dan ook in ontspanning kan blijven.


Verder kan de logopedist oefeningen meegeven om de spieren in het keel- en halsgebied te doen laten ontspannen zoals bijvoorbeeld het bubbelen (Lax Vox). En wanneer blijkt dat de spieren erg gespannen willen blijven na het oefenen en het hebben van een strottenhoofdmassage, dan kunnen de spiertjes ook met tape, die op de huid geplakt wordt, in ontspanning gebracht worden.


Let op:

niet iedere logopedist geeft gecertificeerd strottenhoofdmassages. Het is van belang om hier rekening mee te houden! Dit geldt ook voor taping. Het moet namelijk niet zo zijn dat on-gecertificeerde logopedisten met deze behandelmethodes meer schade aan het fragile stemapparaat teweegbrengen.



Auteur: Mariëlle Dortmans


Geschreven op: 30-09-2018


Afkomstig van:


78 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page