top of page

Stem en empathisch vermogen bij videocalls

Auteur: Ilse Heus |


Dat het soms belangrijker is hoe iets wordt gezegd dan wat er wordt gezegd, wist je waarschijnlijk al. Maar weet je dan ook dat mensen beter snappen wat er in iemand omgaat als ze alléén naar de stem van die persoon luisteren? En zelfs nog beter dan wanneer ze naar het gezicht van hun gesprekspartner kijken én kunnen luisteren? Hier leg ik uit hoe dit werkt en hoe je deze kennis kunt inzetten om nog energieker uit een video call te komen!


Technologie

Mensen zoeken verbinding met anderen. En helaas zijn we door de Coronamaatregelen genoodzaakt dit voornamelijk met behulp van de technologie te vinden. Maar verliezen we door het gebruik van de technologie niet ons empathisch vermogen? Voelen we ons wel echt verbonden als we niet live bij elkaar in de buurt zijn? En hoe zorgen we er voor dat de technologie ons helpt en niet vermoeid?

Empathisch verbinden

Hoe werkt empathie eigenlijk? Empathie wil zeggen dat je je inleeft in de belevingswereld van de ander. Normaliter spiegelen we (onbewust) onze gesprekspartner om zo te kunnen begrijpen wat de ander doormaakt. Op deze manier kun je je dus verbonden voelen met de ander. Je kunt je voorstellen dat dit moeilijker wordt als je elkaar niet ziet en een gezichtsuitdrukking of lichaamstaal niet kunt aflezen. Maar niets is minder waar! 

De taal van de stemklank

Onderzoek wijst uit dat we beter in staat zijn om in te schatten wat er in iemand omgaat als we alleen naar iemands stem luisteren. Zelfs beter dan wanneer je gesprekspartner zowel te zien als te horen is! Een verklaring hiervoor is dat we niet zo heel goed zijn in multitasking. En dat is wat je moet doen als je zowel luistert als kijkt. Bovendien zijn we snel geneigd om conclusies te trekken over persoonlijkheidskenmerken zonder nauwkeurig bewijs te hebben. Bedenk maar eens hoe snel je je oordeel klaar hebt als je iemand ziet met een frons. Je zult onbewust de informatie die dat geeft optellen bij wat er op dat moment verteld wordt. En dat kan tegenstrijdig zijn als dat een vrolijk verhaal is. Bovendien proberen mensen hun gezichtsuitdrukking onder controle te houden als ze niet willen laten zien wat er precies in ze omgaat. Hierdoor is de informatie die ze geven ook niet helemaal zuiver.


De stemklank geeft zeer precieze informatie over je staat van zijn. Zelfs bij alleen het uiten van stemgeluid zónder woorden. Je kunt de informatie die je stem onbewust geeft over je emotionele staat en dus wat je van iets vindt simpelweg niet maskeren of verbergen. Je toehoorder zal altijd horen dat er meer aan de hand is. Ook als je dat wel probeert. Dit is natuurlijk heel interessant om te weten, maar hoe kun je deze informatie nu toepassen op een activiteit, die we op dit moment allemaal aan de lopende band doen? 

Video calls

We videobellen ons op dit moment (noodgedwongen) een slag in de rondte. En dat kan veel vermoeiender zijn dan een gewoon gesprek omdat je harder aan het werk bent om gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal op de juiste waarde te schatten. Het kost je met andere woorden dus meer energie om te snappen wat een ander precies bedoelt. 

Bovendien ben je je constant bewust van het feit dat je op beeld te zien bent. Het voelt een beetje alsof je op een podium staat en moet presteren tegenover een groot publiek.

Je kunt niet gewoon even relaxen in het gesprek. En ik weet niet of je dit herkent, maar ik zit ook best vaak even naar het beeld van mezelf te kijken terwijl ik dingen denk als: "Doe ik het wel goed? Wat kijk, sta of zit ik raar! Waarom zit mijn haar zo gek?" enzovoorts…. Dit kost bakken met energie en leid uiteraard af van je focus op je gesprekspartner. Om van je empathische nauwkeurigheid maar te zwijgen.

Technologie is here to stay

We zitten nog wel een tijdje met de Coronamaatregelen. En zelfs als die voorbij zijn, kun je je voorstellen dat we veel meer blijven Zoomen, Teamen, Skypen of gewoon Facetimen dan voorheen. Want geef toe: het heeft best veel voordelen! 

Om aan het einde van de dag voldaan, met een verbonden gevoel en energiek je werkdag te eindigen, hoef je eigenlijk maar 1 ding te doen: stop met (teveel) multitasking! 

En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat snap ik. Maar dit gaat je helpen:


  • Plak je eigen beeld af met een post-it. Zo kom je niet in de verleiding om te schakelen tussen het beeld van je gesprekspartner en jezelf. Dit scheelt energie en in een normaal gesprek kun je ook niet naar jezelf kijken.

  • Kijk in de camera als je praat en kijk naar het beeld van je gesprekspartner als je luistert. Zo krijgen je beiden de kans om zoveel mogelijk lichaamstaal te zien.

  • Kijk gewoon even niet naar het beeld en luister! De stem alleen is voldoende om te begrijpen wat een ander bedoelt. Maak daar dus gebruik van! Geef dit alleen wel even aan bij je gesprekspartner. Je wilt natuurlijk niet dat iemand denkt dat je niet geïnteresseerd bent.

  • Neem als het even kan 15 minuten tussen de video calls. Mijmer lekker voor je uit. Geef je plant water en neem zelf ook een glas. Dit is namelijk heel erg goed voor je stem en die heb je hard nodig! (Kijk voor meer stemtips bij videobellen naar deze animatie.)

  • En mocht je aan het einde van de dag toch nog het gevoel hebben dat je te veel energie hebt verbruikt: kijk dan eens of je sommige video calls kunt vervangen door een ouderwets belletje. Grote kans dat je niet bij iedere afspraak gebruik hoeft te maken van features als beeld en/of documenten delen. 


Op deze manier blijf je fit en energiek genoeg om precies te begrijpen wat een ander bedoelt. Fijne werkdag!

Geraadpleegde literatuur:

Seppala, E. (2017). Does Your Voice Reveal More Emotions Than The Face? 

Kraus, M.W. (n.b.). Voice-Only Communication Enhances Empathic Accuracy.

Jiang, M. (2020). The reason Zoom calls drain your energy.


Auteur: Ilse Heus


Geschreven op: 13-05-2020




30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page